jOM BelaJar caRA-Cara nk Wat kek Coklat Moist...
BAHAN-BAHAN
BAHAN A:
1cawan sebuk koko
1cawan gula pasir
1cawan susu pekat
1cawan susu cair
1cawan minyak masak
BAHAN B:
1cawan dan suku cawan tepung gandum
1sudu baking powder
1/2sudu bikabonat soda
Telur 3biji (ku ada telur gred c. Jadi guna 4biji telur)
TOPPING:
50g serbuk koko
60g mentega/magerin
1tin susu pekat (kurangkan sedikit pun boleh.)
CARA MENYEDIAKAN:
- Panaskan kukusan.
- Bahan A gaul dalam periuk, masak hingga mendidih. Biarkan sejuk
- Bahan B disatukan,ayak.
- Telur dipukul (ku guna blander) masukkan bahan A dan B, kacau rata. (kuperhatikan adunan berketul, jadi ku blander kesemuanya)
- Masukkan dalam loyang 9x9. (memandangkan sessi rumah tak gemar, ku kukus dalam 3mangkuk bubur dan 1 keping mould bentuk hati) Semua mangkuk dan mould ku gris dengan magerin. Kukus 40minit
- Keluarkan kek yang dah masak, hias dengan topping. Ceriakan dengan rice coklat, badam yang digoreng tanpa minyak.
- Selamat mencuba.
Cara Topping Masak kesemua bahan mengunakan kaedah double boiler (bahan dalam loyang, bawahnya loyang yang diisi air panas, guna api oven atas bawah selama 20minit)
No comments:
Post a Comment